Categories
suitu ēdiens 2

Auzu ķīselis – ķīsene

Sastāvdaļas:

  • 1 kg auzu milti – rupji milti
  • 3 litri ūdens
  • ½ ĒK sāls
  • pāris maizes garozas

Pagatavošana:

Var arī gatavot no auzu pārslām. Ja smalkās, vāra ar biezumiem.

1 Auzu miltus iepriekšējā dienā ber māla podā vai bļodā. Pārlej ar ūdeni. Pievieno dažas rupjmaizes garozas (veicina ieskābšanu) un noliek siltā vietā diennakti ieskābt.

2 Kad maisījums mēreni ieskābis (ne par maz, ne par daudz, tad karsējot nebiezē) notecina caur sietiņu un biezumus vēl ar rokām labi nospiež.

3 Lej katliņā un uz rēnas (lēnas) uguns uzvāra, pievieno sāli pamaisot karsē, līdz šķidrums sāk sabiezēt. Tad laiciņu iztur uz plīts malas, ļaujot nogatavoties.

4 Smeļ šķīvjos un pasniedz galdā nedaudz padzisušu. Liek vidū speķa – sīpolu mērces actiņu vai pārkaisa ar cukuru. Klāt piedzer aukstu pienu. Oh, kā piesien dūšu!

No vienas auziņas deviņi ķīseļi,
Ar zirgu jājami, ar cirvi cērtami.