Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Var arī gatavot no auzu pārslām. Ja smalkās, vāra ar biezumiem.
1 Auzu miltus iepriekšējā dienā ber māla podā vai bļodā. Pārlej ar ūdeni. Pievieno dažas rupjmaizes garozas (veicina ieskābšanu) un noliek siltā vietā diennakti ieskābt.
2 Kad maisījums mēreni ieskābis (ne par maz, ne par daudz, tad karsējot nebiezē) notecina caur sietiņu un biezumus vēl ar rokām labi nospiež.
3 Lej katliņā un uz rēnas (lēnas) uguns uzvāra, pievieno sāli pamaisot karsē, līdz šķidrums sāk sabiezēt. Tad laiciņu iztur uz plīts malas, ļaujot nogatavoties.
4 Smeļ šķīvjos un pasniedz galdā nedaudz padzisušu. Liek vidū speķa – sīpolu mērces actiņu vai pārkaisa ar cukuru. Klāt piedzer aukstu pienu. Oh, kā piesien dūšu!
No vienas auziņas deviņi ķīseļi,
Ar zirgu jājami, ar cirvi cērtami.