Categories
suitu ēdiens 2

Asins desa

Sastāvdaļas:

  • 500 g miežu putraimu
  • 1,5 – 2 litri gaļas buljons
  • 1 kg trekna cūkgaļa
  • 1 litrs asinis
  • 100 g sīpoli
  • sāls, garšvielas
  • zarnas

Pagatavošana:

1 Miežu putraimus noskalo, liek gaļas buljonā un vāra pusmīkstus, pa reizei apmaisot. Pievieno šķidras konsistences asinis, ja gabalos – jāizmaļ gaļas mašīnā. Izcilā, vēl turpina karsēt, lai zūd sarkanā krāsa.

2 Pieliek sīki sagrieztus taukos apceptus sīpolus, ķiplokus, smalkos piparus, majorānu vai timiānu, samaltu cūkgaļu, sīkos gabaliņos sagrieztu speķi, izmaisa un izgaršo. Ar sāli jāuzmanās, jo asinis parasti ir sasālītas.

3 Masa ir bieza, irdena. Padzisušu pilda tievajās zarnās pusmīksti, ap ¾ no zarnas tilpuma. Putraimi vēl turpina briest. Desas galus aizsien, veidojot nelielus apaļus rituļus. Liek verdošā sālsūdenī, pa daļām (ne pilnu katlu) un pavāra uz lēnas uguns 10 – 15 min, lai zarna ir apvārīta un kļūst balta. Ņem laukā un liek nākošās. Noliek paplātēs atdzist.

4 Pirms pasniegšanas galdā, desas uz pavarda vai cepeškrāsnī uz pannas taukos apcep. Klāt dod brūkleņu salātus, ceptu cūkas gaļu.