Categories
suitu ēdiens

Mājas desa

Sadalot cūkas kautķermeni, iegūtos atgriezumus no šķiņķa, cepešu gabaliem, vēdera daļu, kakla gala, atgriezumus no kauliem (atkaulojot) sagriež sīkāk, kas der gaļas mašīnai. Tos nedaudz apsāla un atstāj uz nakti vai diennakti ievilkties. Cūkgaļai var pielikt daļu liellopa gaļas, ja liekas par treknu.

Samaļ gaļas mašīnā klāt liekot bagātīgi ķiplokus. Daļu speķa taukuma var sagrieztu sīkos kubikos pievienot maltajai masai mīcīšanas laikā. No tā desa gleznāka.

Masai mīcot pievieno piparus, ķimenes, ūdeni, majorānu vai nedaudz muskatriekstu. Masu labi sastrādā (samīca), pa daļai pievienojot ūdeni.

Var pielikt šķipsniņu cukura un nedaudz šņabja. Labi izgaršo sāli. Nedrīkst būt par maz. Masai ir jābūt valgai un vijīgai. Pilda jeb štopē iepriekš sagatavotās zarnās, ne pārāk stingri.

Tūlīt liek žāvēt alkšņu malkas dūmos vispirms uzsākot lēnām, tad uzdodot karstumu, lai lejas galā desas līkumam parādās tauku piliens. Nobeidz atkal lēnām. Kūpināšanas ilgums 1 – 3 dienas.