Categories
suitu ēdiens 2

Leitis ar rāceņiem (kartupeļiem)

Jāņem skābs krējums vidēja biezuma konsistencē un istabas temperatūrā. Nodomāto krējuma daudzumu sadala apmēram trijās vienādās daļās. Liek pirmo daļu māla bļodiņā un ar koka karoti maisa, līdz sāk veidoties sviestam līdzīga masa, bet nedrīkst atdalīt paniņas. Tad liek bļodiņu karstā ūdenī, apmēram 60 grādos, un sildot maisa, kamēr paniņas pieņemās klāt pie krējuma. Pēc tam beidz sildīt un pieliek nākošo krējuma porciju, un visu atkārto. Maisa līdz gandrīz paniņām, sildot piemaisa paniņas klāt, beidz sildīt, pieliek atlikušo krējumu, un atkal gandrīz līdz paniņām, sildot maisa, līdz paniņas piemaisās klāt. Maisot sāli pieliek pēc garšas. Ja patīk sīpolloku vai sīpolu garša , tad var pievienot arī tos, smalki sagrieztus.

Jāievēro, ka nedrīkst sasildīt par daudz, tad krējums izkusīs. Jābūt ļoti lielai pacietībai un sildīšanu vislabāk var izdarīt katliņā, kurā vārās kartupeļi ar visu mizu, kurus mēs vēlāk ar leiti ēdīsim. Ja viss labi veicas, tad leitis ir gatavs reizē ar kartupeļiem. Leiti pasniedz galdā uz atsevišķa šķīvīša un ēd ar (ar mizu) vārītiem kartupeļiem.