Categories
suitu ēdiens

Kartupeļu ķiļķenu piena zupa

Daces Martinovas kulinārais mantojums

Sastāvdaļas:

  • 12-15 vidējie lieli kartupeļi
  • 1 ola
  • 2 l piens
  • Sāls

Pagatavošana:

1 Nomizo kartupeļus, sarīvē ar smalko rīvi.

2 Ņem lina vai kokvilnas auduma gabalu, ieliek daļu sarīvēto kartupeļu masu auduma gabalā un kārtīgi izspiež sulu.

3 Sulu izspiež no visas kartupeļu masas. Izspiesto kartupeļu masu liek atsevišķā traukā, pievieno olu un sāli, kārtīgi sajauc.

4 No masas veido mazas bumbiņas – ķiļķenus.

5 Uzvārītā pienā liek ķiļķenus un nedaudz pavāra (līdz 5 min) līdz ķiļķeni uzpeld piena virspusē.

6 Zupu pasniezot ieliek sviesta gabaliņu, kas izkūstot veido skaisti dzeltenu kārtiņu.

Ar šo zupu man saistās skaistas bērnības atmiņas. Kartupeļu ķiļķeni ir mana bērnības garša, to vārīja mana mamma Anita Raģele, oma Anna Raģele un tante Grieta Kušķe. Šo recepti un iemaņas esmu mantojusi no viņām. Arī maniem dēliem Krišjānim un Martiņam šī piena zupa ļoti garšo.